Fase 1: Vorm een kernteam
Laatst bijgewerkt op: 24-05-2024
Wanneer je van jouw leidinggevende een ‘go’ hebt gekregen voor het dementievriendelijker maken van jouw afdeling, is het belangrijk om te kijken wie je als partners nodig hebt om deze beweging op gang te krijgen. Dit zijn bijvoorbeeld collega’s die intrinsiek gemotiveerd zijn en enthousiast zijn om dit samen met jou op te pakken. Maar denk hierbij ook aan bepalende ‘spelers’ die formele en informele invloed hebben, die voldoende tijd en middelen hebben/krijgen en goed geworteld zijn in het ziekenhuis. Als projectleider is het belangrijk dat jij actief en betrokken bent. Dat je de veranderingen die nodig zijn om jouw afdeling dementievriendelijker te maken coördineert en aanstuurt.
Besteed bij de opstart van het projectteam aandacht aan de opdracht, taakverdeling en werkwijze van het kernteam. Stel hierbij de volgende vragen:
- Wat hebben we als kernteam te doen?
- Hoe vaak en wanneer komen we bij elkaar?
- Wie doet wat?
- Wat zijn de verwachtingen?
- Wie zijn belangrijke betrokkenen en spelers?
‘Het is fijn dat ons ziekenhuis en onze afdeling de urgentie inzien van de beweging om dementievriendelijker te worden. Wij zijn als kartrekkers vrijgespeeld, terwijl we de tijd ook hadden kunnen besteden aan patiëntenzorg. Blijkbaar zien zij dit verandertraject als een belangrijke investering, die de kwaliteit van onze patiëntenzorg ten goede komt.’