Naar hoofdinhoud Naar footer

Stephan Duijkers, promovendus aan de Universiteit Maastricht

promovendus aan de Universiteit Maastricht en psycholoog-onderzoeker binnen het MUMC+

Mijn naam is Stephan Duijkers. Ik kom uit Eijsden, diep in Limburg, nog onder Maastricht! Sinds vorig jaar ben ik promovendus aan de Universiteit Maastricht en psycholoog-onderzoeker binnen het MUMC+. In mijn vrije tijd zie ik graag vrienden en maak ik graag muziek. Ook wandel ik graag met mijn golden retriever: Elton. Ik heb besloten om onderzoek naar dementie te doen omdat ik het altijd een ontzettend interessant onderwerp heb gevonden en omdat er nog geen ziekte-veranderende behandeling voor beschikbaar is.

Nieuwe diagnostische methoden (biomarkers) voor dementie naar de kliniek helpen.

Binnen het TAP-VaMP-deelproject onderzoeken we in hoeverre nieuwe biomarkers (alfa-synucleine RT-QuIC, vasculaire markers op MRI en plasma (bloed) biomarkers) iets kunnen toevoegen aan de huidige diagnostiek op geheugenpoli’s. Vaak worden nieuwe methoden onderzocht in een ‘research’-setting, hieruit verkrijgen we veel waardevolle informatie, maar helaas mist het praktische aspect hierbij. Een vraag die dan vaak onbeantwoord blijft is: ‘hoe gaat de arts dit in de praktijk gebruiken’? Daarom gaan we deze nieuwe veelbelovende methoden onderzoeken in een ‘Real-World’-setting, om zo de brug te slaan naar de klinische praktijk. Om dit te doen zetten we de ‘TAP-VaMP’-studie op, een multicentrum studie waar meerdere ziekenhuizen ons helpen praktische inzichten te krijgen over deze nieuwe methoden.

Doormiddel van de resultaten uit de TAP-VaMP-studie hopen we dat artsen een grotere gereedschapskist krijgen om mee aan de slag te gaan. Patiënten ondergaan daardoor in de toekomst nauwkeurigere diagnostiek op het gebied van dementie, zodat zij Tijdiger Accurater en gePersonaliseerder (TAP) geïnformeerd kunnen worden over hun situatie.

'Dementie is een van de grootste uitdagingen in de zorg, daarom draag ik graag bij aan onderzoek dat het verschil kan maken voor diagnostiek in de klinische praktijk.'

Wapenfeiten

  • Achtergrond in biomedische wetenschappen, geestelijke gezondheidszorg en neuropsychologie.
  • Naast de TAP-VaMP studie bezig met de ‘Geheugenpoli Monitor 2023’, om werkwijzen, organisatie en veranderingen van Nederlandse geheugenpoli’s in kaart te brengen.
  • Mijn doel: diagnostiek met biomarkers verbeteren door een brug te slaan naar de klinische praktijk.