Naar hoofdinhoud Naar footer

Jolanda Dobbe, PhD-student

PhD-student

Mijn naam is Jolanda Dobbe, en ik ben PhD-student op de Medische Psychologie en het Alzheimercentrum van het Amsterdam UMC. Ik kom uit De Zilk, een klein dorpje dichtbij Noordwijk en het strand. In mijn vrije tijd sport ik graag (klimmen, hardlopen en fitnessen) en ben ik het liefst buiten in het duin of het bos. 

Zowel op persoonlijk vlak als via mijn werk heb ik van dichtbij meegemaakt wat de impact van dementie is op mensen met dementie, maar vooral ook hun omgeving. Zo heb ik ruim 4 jaar als verzorgende in een verzorgingshuis in Heemstede gewerkt, op de gesloten psychogeriatrische afdeling. Daarnaast heb ik tijdens mijn bacheloropleiding Gezondheid en Leven, en masteropleiding Voeding en Gezondheid veel geleerd over dementie. Al met al heeft dit tot een sterke interesse in ouderen en het brein geleid, en een motivatie om iets voor mensen met dementie te doen.  

Communicatie over dementie: van test tot uitslag

Het vaststellen van dementie is moeilijk. Dementie kan namelijk verschillende oorzaken hebben. En het kan per persoon verschillen welke testen nodig zijn om duidelijk te krijgen om welke vorm van dementie het gaat. Ook zijn er nieuwe testen in ontwikkeling. Voor de arts is het dus lastig om aan patiënten uit te leggen waarom een test nodig is, wat er precies gebeurt tijdens de test en wat de resultaten van een test betekenen. Hierbij zijn de wensen van patiënten en hun naasten belangrijk: wat willen ze wel weten en wat niet? Welke woorden begrijpen ze goed en welke juist niet? Hoe kan de arts alles goed uitleggen?

Dit is wat ik probeer te achterhalen binnen het deelproject TAP-PAT. Door middel van interviews en groepsgesprekken onderzoek ik het perspectief van patiënten, naasten en clinici over wat zij relevante informatie vinden om te geven en te ontvangen over diagnostische testuitslagen, en hoe hier op een begrijpelijke manier over gecommuniceerd kan worden. Het uiteindelijke doel is om een communicatiestrategie te ontwikkelen, om artsen een handreiking te bieden om effectief te kunnen communiceren met de patiënt. 

‘Ik vind het belangrijk om met mijn onderzoek een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van leven van patiënten en diens naasten.’

Wapenfeiten

  • Achtergrond in gezondheidswetenschappen en voeding.
  • Naast het deelproject TAP-PAT betrokken bij het BIRD-NL-project, gericht op maatschappelijk bewustzijn over beïnvloedbare risicofactoren voor dementie.
  • Werkt aan een communicatiestrategie om artsen op een begrijpelijke en effectieve manier te laten communiceren over diagnostische testuitslagen.