Soort
Video
Taal
Nederlands en Engels
Prijs
Gratis
Pasmanlezing 2024 - het belang van goede diagnostiek bij alzheimer
Gepubliceerd op: 09-01-2025
Laatst bijgewerkt op: 09-01-2025
Op 14 december 2024 vond de 7e Pasmanlezing plaats bij Amsterdam UMC. Prof. dr. Wiesje van der Flier, dr. Rik Ossenkoppele en dr. Argonde van Harten spraken over het belang van goede diagnostiek bij de ziekte van Alzheimer.
Sprekers
- Wiesje van der Flier – Diagnose van alzheimer toen en nu
Als er op één gebied grote vooruitgang is geweest in de wetenschap rondom alzheimer, dan is het wel de diagnostiek. Dit heeft geleid tot grote veranderingen in het denken over diagnose en over de ziekte zelf. En dat is belangrijk, want een goede diagnose is het startpunt voor behandeling die werkt. - Rik Ossenkoppele – Alzheimerschade in beeld; hoe helpt tau-PET de puzzel op te lossen?
Tau-PET scans geven de mogelijkheid om heel precies in beeld te brengen hoeveel alzheimerschade in de hersenen aanwezig is. Op welke manier helpt de tau PET scan om de diagnose verder te verfijnen? En is er ook een rol voor deze scan bij ontwikkeling van nieuwe medicijnen? - Argonde van Harten – Kan je alzheimer aantonen in het bloed?
Alzheimerschade aantonen is mogelijk met bijvoorbeeld PET scans of biomarkers in het hersenvocht. Maar deze tests zijn duur en/of niet overal beschikbaar. Nieuwe ontwikkelingen maken het mogelijk om alzheimer in bloed aan te tonen. Hoe zit het precies? En hoe past dit in de zorg van morgen?