Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

Soort

Rapport

Betere diagnostiek op de geheugenpoli: wat kunnen we verbeteren?

Gepubliceerd op: 27-03-2025

Alzheimer Nederland en de Rijksuniversiteit Groningen onderzochten hoe mensen met dementie en hun naasten de diagnose op de geheugenpoli ervaren. Dit onderzoek biedt waardevolle inzichten in wat goed gaat en wat beter kan. Tegelijkertijd moeten we voorzichtig zijn met het trekken van harde conclusies: de resultaten zijn een momentopname en kunnen beïnvloed zijn door het feit dat de deelnemers in dit onderzoek mogelijk andere geheugenpoli’s bezochten dan de deelnemers in 2019.

Wat viel op en wat kunnen we verbeteren? Uit het onderzoek blijkt dat we als geheugenpoli’s op een aantal punten direct verbetering kunnen aanbrengen:

Betere voorbereiding op het geheugenpolibezoek

Voor 38% van de mensen voelt het geheugenpolibezoek als onvoldoende voorbereid. Duidelijke en begrijpelijke informatie vooraf kan helpen om hen beter voor te bereiden en eventuele onzekerheid of spanning te verminderen. Dit sluit aan bij de missie van de NGN-werkgroep Patiënteninformatie, die zich inzet voor toegankelijke en begrijpelijke informatievoorziening voor mensen met dementie en hun naasten.

Duidelijker en beter afgestemd uitslaggesprek

Hoewel 67% het gesprek over de diagnose als prettig ervaart, geven veel mensen aan behoefte te hebben aan meer gerichte en begrijpelijke informatie. Vooral wat zij na de diagnose nog wél kunnen en welke ondersteuning mogelijk is, verdient meer aandacht. Hier ligt een kans om gesprekken beter af te stemmen op de vragen en behoeften van mensen met dementie en hun naasten. Dit sluit aan bij de focus van de NGN Implementatie Werkplaats, die zich dit jaar onder andere richt op het voeren van het juiste gesprek na de diagnose dementie.

Actiever aanbieden van casemanagement en warme overdracht

Niet iedereen wordt automatisch gewezen op de mogelijkheid van casemanagement, terwijl dit een waardevolle ondersteuning kan bieden. Geheugenpoli’s kunnen hier een actievere rol in spelen door casemanagement standaard onder de aandacht te brengen en toegankelijker te maken. Daarnaast is een warme overdracht tussen geheugenpoli en casemanager essentieel, zodat mensen met dementie en hun naasten beter begeleid worden in de overgang naar verdere ondersteuning. Dit sluit aan bij inzichten uit het verkennend onderzoek naar nazorg dat het NGN vorig jaar uitvoerde. De resultaten hiervan volgen zeer binnenkort!

Wat betekent dit voor het NGN?

Als NGN willen we de kwaliteit van diagnostiek en nazorg blijven verbeteren door kennis en ervaringen te delen. Dit onderzoek laat zien waar geheugenpoli’s zelf invloed op hebben en op kunnen bijsturen.

Door gezamenlijk te werken aan een betere patiënteninformatie, het voeren van de juiste gesprekken en goede afstemming met casemanagement, kunnen we de ervaringen van mensen met dementie en hun naasten verbeteren.

Onderzoeksrapport

Meer weten? Lees het volledige rapport.