'GOED omgaan met dementie' voor vrijwilligers
Gepubliceerd op: 14-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 04-12-2023
Artsen en verpleegkundigen hebben vaak niet door dat patiënten in het ziekenhuis geheugenproblemen hebben, blijkt uit een studie van het ABOARD-project. Bij 42% van de patiënten van 65 jaar en ouder in het ziekenhuis herkenden zowel de arts als de verpleegkundige niet dat er sprake was van geheugenproblemen, die kunnen wijzen op dementie. Als ze deze problemen niet herkennen, kunnen ze er ook geen rekening mee houden in de communicatie of zorgbehoeftes van de patiënten. Dit meldt Alzheimer Nederland op hun website.
Dementievriendelijk in het vrijwilligerswerk
Alzheimer Nederland ontwikkelde een training gericht op vrijwilligers in het ziekenhuis. De training 'GOED omgaan met dementie' kan iedereen kosteloos volgen. In deze training leer je als vrijwilliger hoe je iemand met dementie herkent. En wat je het beste kunt doen om iemand te helpen. GOED is een ezelsbruggetje voor:
- Geruststellen
Praat op kalme toon. Stel jezelf voor. Spreek niet tegen, maar praat mee. - Oogcontact maken
Gebruik korte zinnen. Stel één vraag per keer en geef iemand de tijd om te reageren. Controleer of hij/zij je begrijpt. - Even meedenken
Vraag of je mag helpen. Betrek hem of haar bij de oplossing en leef mee met de ideeën en wensen. Zeg wat je gaat doen. - Dankjewel
Sluit het gesprek positief af. Elke keer dat je GOED doet, maak je Nederland dementievriendelijker!
Hoe werkt de training?
- Je lees vier omschrijvingen van situaties waarin iemand met dementie jouw hulp nodig heeft. Over elke situatie beantwoord je een aantal vragen.
- Per vraag kies je uit drie antwoorden. Per vraag kun je 0, 1 of 2 punten verdienen. Na je keuze krijg je uitleg over jouw antwoord.
Samen dementievriendelijk is een initiatief van Alzheimer Nederland en het ministerie van VWS.
Ziekenhuizen herkennen geheugenproblemen niet goed
Artsen en verpleegkundigen hebben vaak niet door dat patiënten in het ziekenhuis geheugenproblemen hebben, blijkt uit een studie van het ABOARD-project. Bij 42% van de patiënten van 65 jaar en ouder in het ziekenhuis herkenden zowel de arts als de verpleegkundige niet dat er sprake was van geheugenproblemen, die kunnen wijzen op dementie. Als ze deze problemen niet herkennen, kunnen ze er ook geen rekening mee houden in de communicatie of zorgbehoeftes van de patiënten. Volgens onderzoeker Fleur Visser van groot belang: ‘Als we geheugenproblemen beter herkennen, kan de naaste beter worden betrokken tijdens de opname. Ook kan dat helpen om nadelige gevolgen tijdens en na de ziekenhuisopname te verminderen.’ Lees meer over deze studie op de website van Alzheimer Nederland.