TAP-Consortiumdag 2025 - Valentijnsdag bij het UMC Utrecht: Een dag vol energie en samenwerking
Gepubliceerd op: 27-03-2025
Op Valentijnsdag, vrijdag 14 februari 2025, kwamen ruim veertig TAP-partners voor de derde keer samen. De locatie was dit keer het met hartjesballonnen versierde UMC Utrecht – voor mij een thuiswedstrijd en een mooie kans om collega-TAP’ers beter te leren kennen en te proeven aan het veelzijdige onderzoek binnen TAP. Sinds 1 januari versterk ik het team als postdoctoraal onderzoeker en datawetenschapper. Door: Malin Overmars.
Door: Malin Overmars.
Inspirerende sessies
Tijdens de General Assembly bespraken projectleiders en genodigden de voortgang van TAP, terwijl promovendi in de Junior Meeting, onder leiding van Elsmarieke van de Giessen, krachtige pitches gaven over hun plannen voor de TAP-CONNECT beurzen. Een hoogtepunt was de aanwezigheid van professor John O’Brien, lid van de wetenschappelijke adviesraad, die speciaal vanuit Cambridge overkwam en promovendi waardevolle feedback gaf op hun voorstellen.
Na de bekende Teams-opstartproblemen (ja, zelfs na vijf jaar remote werken) kregen Heleen en ik het scherm aan de praat. Wiesje van der Flier en Geert Jan Biessels trapten de dag vervolgens af, waarna John O’Brien een inspirerende lezing hield over Lewy Body Dementie (LBD). Het LBD-veld heeft veel vooruitgang geboekt, maar er zijn nog tal van uitdagingen die brandstof bieden voor ons TAP-onderzoek.
Netwerken en samenwerking
Wat mij opviel, was de energie, innovatie en effectieve samenwerking. Tijdens de lunch was er volop gelegenheid om kennis te maken, te netwerken en ideeën uit te wisselen. Winnaars van de TAP-EXPAND beurzen – Elke Butterbrod en Nelleke Tolboom – presenteerden hun ambitieuze plannen, en de projectleiders van de vijf TAP-deelprojecten toonden dat de vaart er goed in zit. Elk team vinkt de ene na de andere milestone af.
Diverse invalshoeken
Van kunstmatige intelligentie tot bloedbiomarkers en tau-PET scans: TAP benadert dementie vanuit vele invalshoeken, met veel aandacht voor het perspectief en ervaringen van patiënten en zorgprofessionals. Het was waardevol om elkaar in het echt te spreken en de gedeelde passie voor dit onderzoek te ervaren.
We sloten de dag af in de krochten van Utrecht bij DomUnder. Na alle nieuwe informatie, kennismakingen en historische feiten bleef er van mijn eigen romantische Valentijnsdiner niet veel over, maar dat was het meer dan waard.
Voor mij is het een eer om deel uit te maken van zo’n veelzijdige onderzoeksgroep en ik ben ervan overtuigd dat we samen voor een Tijdige, Accurate en gePersonaliseerde diagnose van dementie gaan zorgen. Ik kijk ernaar uit om samen verder te bouwen aan innovatief dementieonderzoek!