TAP-EXPAND Grants voor veelbelovende dementieprojecten
Gepubliceerd op: 09-12-2024
Met trots maken we bekend dat drie innovatieve onderzoeksprojecten zijn geselecteerd binnen de TAP-EXPAND ronde, elk goed voor een subsidie van €50.000. Deze projecten, mogelijk gemaakt door de Out of the Box-financiering van TAP-dementia, beloven belangrijke bijdragen te leveren aan het dementieonderzoek en aan de missie van TAP-dementia: het ontwikkelen van tijdige, accurate en gepersonaliseerde diagnostiek (TAP) voor alzheimer en andere vormen van dementie.
De geselecteerde projecten:
1. Real world activities - real world measurements: An investigation into self-reported instrumental activities of daily life in individuals with subjective cognitive decline using Ecological Momentary Assessment (Elke Butterbrod, Amsterdam UMC)
Dit project onderzoekt het gebruik van Ecologische Momentane Evaluatie (EMA) om vroege veranderingen in Instrumentele Activiteiten van het Dagelijks Leven (IADL) te detecteren bij mensen met Subjectieve Cognitieve Achteruitgang (SCD) door real-time data via smartphones te verzamelen.
Het doel is om inzicht te krijgen in fluctuaties in IADL-functioneren die niet met traditionele vragenlijsten kunnen worden vastgelegd, en om de rol van amyloïd-status en contextuele factoren zoals vermoeidheid en zorgen te begrijpen.
2. Early phase TAU-PET imaging: towards a better understanding of cognitive dysfunction in patients with mixed pathology (Nelleke Tolboom, UMC Utrecht)
Het project onderzoekt de dynamische TAU PET-scans om zowel tau-afzetting als cerebrale perfusie en neurodegeneratie te beoordelen, met de focus op patiënten met gemengde pathologie (alzheimer + vasculaire dementie).
Het doel is de overlap tussen perfusie, tau-afzetting en vasculaire schade te analyseren, wat bijdraagt aan een beter begrip van cognitieve stoornissen.
3. Blood-based biomarkers in risk for and protection against dementia (Willemijn Jansen, Maastricht University Medical Center)
Het project onderzoekt bloedbiomarkers voor alzheimer, gericht op het identificeren van preklinische en prodromale stadia en het verband met cognitieve achteruitgang.
De doelstellingen zijn:
- Het detecteren van biomarkers van Aβ, tau, neuronale schade en ontsteking.
- Het bestuderen van de relatie tussen biomarkers en cognitieve achteruitgang bij mensen zonder dementie.
- Het identificeren van risicofactoren en beschermende factoren.
Hoe deze projecten bijdragen aan TAP-dementia
Deze projecten bouwen voort op bestaande kennis en infrastructuur binnen TAP-dementia en sluiten naadloos aan bij onze doelstellingen:
- Tijdig: Door gebruik te maken van innovatieve biomarker- en beeldvormingstechnieken wordt dementie eerder herkend.
- Accuraat: De projecten valideren en verbeteren diagnostische tests om onderscheid te maken tussen alzheimer, gemengde pathologieën en andere oorzaken.
- Gepersonaliseerd: Met innovatieve methoden zoals EMA worden patiëntspecifieke kenmerken beter in kaart gebracht, wat leidt tot zorg op maat.
Met deze investeringen zet TAP-dementia een volgende stap richting diagnostiek die de kwaliteit van leven van mensen met dementie en hun naasten aanzienlijk verbetert.
Gefeliciteerd aan de geselecteerde teams! Samen bouwen we verder aan een toekomst van tijdige, accurate en gepersonaliseerde zorg.