Tevredenheid over ontvangen uitslag amyloïd-PET scan
Gepubliceerd op: 03-10-2024
Mensen met subjectieve geheugenklachten kijken positief terug op het ontvangen van hun amyloïd-PET scan-uitslag, blijkt uit recent onderzoek van Alzheimercentrum Amsterdam. Het artikel, geschreven door Heleen Hendriksen, is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Alzheimer’s & Dementia.
Het onderzoek richtte zich op de ervaringen van mensen met subjectieve geheugenklachten bij het ontvangen van de uitslag van hun amyloïd-PET scan. De scan maakt ophopingen van het amyloïd-eiwit zichtbaar, een vroeg teken van de ziekte van Alzheimer. Zevenenvijftig deelnemers van het SCIENCe-onderzoek, dat mensen met subjectieve geheugenklachten volgt, wilden de uitslag van hun amyloïd-PET scan ontvangen. Vijftien van hen (26%) hadden een afwijkende scanuitslag: de scan liet alzheimer-hersenschade zien.
Uitslag ontvangen
Of de uitslag nu afwijkend was of niet, de deelnemers gaven aan positief terug te kijken op het gesprek met de neuroloog en de informatie die ze kregen. Na zes maanden wilden vooral deelnemers met een afwijkende uitslag graag nog méér informatie, bijvoorbeeld over medicijnonderzoek of leefstijladviezen. Deelnemers gaven aan nog steeds achter hun beslissing te staan om de PET scan te laten maken, bijvoorbeeld omdat ze graag op de hoogte zijn over hoe het gesteld is met hun gezondheid, zodat ze actie kunnen ondernemen.
Belang van het onderzoek
De inzichten uit deze studie zijn waardevol voor het verbeteren van de zorg voor mensen met subjectieve geheugenklachten. Ze helpen bij het opstellen van aanbevelingen en het ontwikkelen van communicatiehulpmiddelen voor de klinische praktijk. Zo zorgen we er samen met de deelnemers voor dat de geboden zorg beter aansluit bij de behoeften van mensen in deze vroege fase, en werken we samen aan een toekomst zonder alzheimer.
Over ABOARD
Het onderzoek is onderdeel van ABOARD, een landelijke samenwerking van meer dan dertig partners met als doel om alzheimer te stoppen om dementie te voorkómen. Speerpunten zijn verbetering van diagnose, voorspelling en preventie, zowel door leefstijl als medicatie. Een persoonlijke benadering is daarbij cruciaal, afgestemd op de biologische eigenschappen en persoonlijke wensen van een individu. Lees meer over ABOARD.