Kennissynthese naar ziekenhuiszorg voor mensen met dementie
Gepubliceerd op: 13-12-2024
In 2025 start vanuit de NGN-werkgroep Dementievriendelijke ziekenhuizen een nieuw project dat zich richt op het verbeteren van de ziekenhuiszorg voor patiënten met dementie in Nederland. Dit initiatief is gebaseerd op een uitgebreide kennissynthese, een systematische verzameling en analyse van bestaande kennis en data over dementiezorg. Het project heeft een doorlooptijd van 3 jaar.
Met ongeveer 25% van ziekenhuispatiënten met dementie en een toenemende vraag naar gerichte zorg, is dit project bijzonder belangrijk. De kennissynthese geeft inzicht in de zorgbehoeften van deze patiënten, die vaak ook te maken hebben met bijkomende aandoeningen zoals hart- en vaatziekten. Een belangrijk bevinding is dat veel cognitieve problemen niet tijdig worden herkend door zorgverleners, wat kan leiden tot verkeerde diagnoses en complicaties.
De belangrijkste punten van het project zijn:
- Zorggebruik: inzicht in de zorgconsumptie van patiënten met dementie om gerichte zorgstrategieën te ontwikkelen.
- Herkenning van cognitieve problemen: verbeteren van de detectie van cognitieve stoornissen door zorgverleners.
- Dementievriendelijke omgevingen: aanpassingen in ziekenhuizen om een veilige en ondersteunende omgeving voor patiënten te creëren.
- Ondersteuning van mantelzorgers: informatie en hulp voor mantelzorgers om hen beter te ondersteunen in de zorg voor hun dierbaren.
Dit project is een belangrijke stap naar waardigere en effectievere ziekenhuiszorg voor mensen met dementie, en het richt zich op het verbeteren van zowel de ervaring van patiënten als die van zorgverleners.
Over het project
Uitvoering van dit project wordt gedaan door: Barbara van Munster (UMCG), Jurgen Claassen (Radboudumc), Annette Plantinga (NHL Stenden) en Cynthia Hofman (Vilans). Momenteel staat er ook een vacature uit voor een arts-onderzoeker/promovendus.
Dit project wordt gefinancierd door: Alzheimer Nederland, ZonMw en het ABOARD-project.